Presťahované svište v Beliankach sa už prebudili, začali sa zásnuby

24.05.2009 Kežmarok

Belianske Tatry 24. mája (TASR) - Svište, ktorých vlani presťahovali zo Západných do Belianskych Tatier, sa už prebudili.
Ochranári doposiaľ zaregistrovali výhraby štyroch zo šesťčlennej skupinky. V lokalite sa začali svištie zásnuby.
Z \"Belianok\" sa svište postupne úplne vytratili pravdepodobne v dôsledku pytliactva. Ochranári im pomáhajú s návratom do pôvodného domova v rámci pilotného projektu, ktorý začali prakticky napĺňať vlani, keď odchytili v Západných Tatrách šesť jedincov a vypustili ich v oblasti Širokého sedla.
\"S radosťou môžeme skonštatovať, že svište prezimovali. Vyhrabali sa medzi poslednými. Mali sme malú dušičku, ale pud prežitia je veľmi silný, a na ten som vsádzal, keď sme projekt rozbiehali. Takže, úspešne nám prezimovali v Širokom sedle. V tomto roku im prinesieme z Roháčskej doliny ďalších spolunájomníkov. Predpokladáme, že piskot svišťov sa do Belianskych Tatier vráti, \" povedal pre TASR riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko. Dodal, že presťahovať chcú ďalších desať svišťov.
Na otázku, kedy začnú s odchytom, riaditeľ odpovedal, že čakajú, kým sa zavŕši proces udeľovania výnimiek, ktorý rozbehli s ministerstvami pôdohospodárstva a životného prostredia. Približne o tri týždne, keď sa roztopí aj sneh v Belianskych Tatrách, kde ho bolo v tomto roku hojne, plánujú začať s odchytom a presunom. \"Verím, že v tomto roku sa nám podarí dokázať, ak všetko dobre pôjde, že svišť vrchovský tatranský je jedinečný poddruh a svišť alpský je jeho vzdialený príbuzný. K dispozícii by sme mali mať komplexné genetické analýzy. \"
V \"Beliankach\" očakávajú v krátkom čase aj \"omladinu\". V súčasnosti prebiehajú zásnuby. Presťahované svište dostali mikročípy, za pomoci ktorých ich pracovníci Správy TANAPu monitorujú. Prítomnosť ľudí im pomáha prežiť, keďže o prebudené svište prejavili mimoriadny záujem aj predátori ako sú líška, rys či orol skalný.
 

Vyberte región